- Gazdaság
- fogyasztóvédelem
- virsli
- innovációs és technológiai minisztérium
- ellenőrzés
- élelmiszer
- szilveszter
Idén már csak egy virslinél találtak problémát a fogyasztóvédők
A tavalyelőtti hárommal és tavalyi kettőhöz képest a 2020-ban vizsgált húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szokásos éves fogyasztóvédelmi vizsgálata során.
A tárca közleménye szerint az ITM akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmát ellenőrizték, továbbá vizsgálták, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén.
A virsli, ami fennakadt a rostán
A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használata esetén határértékeket rögzít a termékek minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt.
A laborban ellenőrizték a termékcímkén feltüntetett összetevők, mennyiségek helytállóságát is. A fehérjetartalom minden vizsgált virsli csomagolásán valósághűen szerepelt. A zsírtartalom azonban egy esetben a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől.
A kifogásolható virsli gyártójával szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.
A termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén feltüntetett értéket a valós mennyiségnek megfelelőre javítják. A vizsgált virslik adatait összegző táblázat a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon (PDF formátumban) érhető el.