Januártól még egyszerűbb az ügyintézés

D  AS20180220009
2021.01.03. 12:32

A 2010-ben megkezdett bürokráciacsökkentés részeként január 1-jével tovább egyszerűsödik az ügyintézés az állampolgárok és a cégek számára – közölte a Miniszterelnökség. A cél, hogy az állampolgárok és a vállalkozások – tekintettel a járványhelyzetre is – online, akár otthonról, minél szélesebb körben tudják az elektronikus szolgáltatásokat igénybe venni. Már csaknem ötszáz ügykörben nyújthatók be a kérelmek elektronikus űrlap segítségével, így már online kérhető a csecsemőgondozási vagy a gyermekgondozási díj.

Csökkennek az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok adminisztratív terhei is. Egyszerűsödik a vállalkozások bankszámlanyitása, hiszen 2021-től nem kell külön felkeresni az adóhatóságot, a gazdasági kamarát és a jegyzőt. Az egyéni vállalkozóknak pedig lehetőségük lesz a kamarai nyilvántartásba vétel kérelmét, amit eddig külön a kamaránál kellett megtenni, a NAV-nál az egyéni vállalkozási tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg kezdeményezni.    

Egyszerűbbé válik a jelzálogjog bejegyzése, valamint megszűnik az építésügyi hatósági engedélyek meghosszabbítására irányuló eljárás. Ezzel az építkezés megkezdésére négy év, a befejezésére további hat év áll majd rendelkezésre.

A Miniszterelnökség közleménye szerint az új, ügyfélbarát szabályozás szemléletváltást is jelent a közigazgatásban, hiszen a büntetés helyett az a célja, hogy önkéntes jogkövető magatartásra ösztönözze az állampolgárokat és a vállalkozásokat. Ennek érdekében azzal szemben, aki közigazgatási szabályszegést egy éven belül első alkalommal követ el, a hatóság a legtöbb esetben csak figyelmeztetést alkalmaz. A közigazgatási bírságot csak mérsékelt összegben szabják ki akkor, ha az ügyféllel szemben e szankciót három éven belül még nem alkalmazta egy hatóság sem.

Borítókép: Kovács Tamás / MTI