Mikroszkópgyár létesült Budapesten

2021.01.06. 16:16

Egy új, digitális mikroszkópok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó gyártócsarnok nyílt meg Budapesten, a XVI. kerületben a 3DHISTECH Kft. beruházása révén, amelynek mikroszkópjait a világ 80 országban alkalmazzák – írja az MTI.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az új létesítmény megnyitását úgy értékelte, hogy ezzel – a Pifzer/BioNTech vakcinafejlesztéséhez hasonlóan – ismét világszinten is jelentős szerephez jutott a magyar tudás a koronavírus elleni küzdelemben. Az itt gyártott mikroszkópokat ugyanis a koronavírus tüneteinek diagnosztizálásához is használják. 

Az új beruházással 70 új munkahely létesül a fővárosban. 

A fejlesztést 2,3 milliárd forintnyi költségvetésből valósították meg, amelyből 282 millió forintot a magyar állam biztosított. 

Szijjártó beszédében azt is kiemelte, hogy a járvány idején a saját fejlesztési és gyártási kapacitások birtokában eredményesebb lehet a védekezés.

A 3DHISTECH vezérigazgatója, Molnár Béla kifejtette, hogy a beruházás elsősorban a szövettani metszetek diagnosztikájának fejlesztéséhez, illetve a terápiás lehetőségek javításához járul majd hozzá. A hagyományos megoldásokat felváltó digitális technológia a daganatos betegségek és a koronavírus-fertőzés gyógyítását egyaránt segítheti – tette hozzá. 

Szatmáry Kristóf (Fidesz), Budapest XVI. kerületének országgyűlési képviselője sikersztorinak nevezte a 3DHISTECH történetét, hozzátéve, egyelőre még a helyiek többsége sem tudja, hogy Budapest XVI. kerületében egy globális piacvezető kapott helyet.

A 3DHISTECH az elmúlt években jelentősen növelte mind a forgalmát, mind a nyereségét. Nettó árbevétele 2018-ról 2019-re 4,5 milliárd forintról több mint 7 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye pedig 852 millió forintról majdnem 2,3 milliárd forintra emelkedett.

A cég tavalyelőtt az innovációs nagydíjat, 2013-ban pedig a legjobb innovatív exportőrnek járó elismerést kapta meg.