Krízisbiztosítás segíti a pácban lévő állattenyésztőket

2021.01.15. 09:07

Nehéz helyzetbe kerülnek az állattenyésztők, a jelentősen dráguló takarmányok ugyanis drasztikusan megdrágítják a termelésüket – mondta a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke is. 

Egyes számítások szerint a takarmányárak emelkedése miatt a sertéshizlalóknak élősertés-kilogrammonként 30-50, míg a tejtermelőknek literenként 10 forintos önköltség-emelkedéssel kell számolniuk. A takarmányárak növekedésében nemcsak a gabona drágulása, hanem különböző egyéb összetevők, például a premixek és vitaminok számottevő áremelkedése is jelentős szerepet játszik.

Kapcsolódó

Már érzik a hazai sertéstartók a németországi afrikai sertéspestis hatását

A legutóbbi áresés után 350 forintos kilogrammonkénti élősertés-ár alakult ki.

Az afrikai sertéspestis miatt túltermelés keletkezett az európai piacon, novemberben kilónként 350 forint körülire esett az élő sertés felvásárlási ára, ami egy átlagos magyarországi sertéstartónak már nem tartalmaz nyereséget.

Idén bevezetik a krízisbiztosítás rendszerét, amely nemcsak az időjárási anomáliákra terjed ki, hanem a fertőző megbetegedésekre, sőt a piaci rendellenességekre is, mint például a sertésár-csökkenés és a takarmányköltségek emelkedése. Zászlós úgy tudja: a rendkívüli helyzetet kezelni hivatott kormányzati lépések előkészületi fázisban vannak.