Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

EY: sokan vennének autót a járvány miatt

2021.01.15. 13:53

Sokan hosszú távon is felhagynának a tömegközlekedéssel a koronavírus-járvány miatt – derül ki az EY több mint háromezer fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felméréséből. 

A tömegközlekedők mintegy harmada fél éven belül vásárolna autót, ennek elsődleges oka a koronavírus-fertőzéstől való félelem.

Közülük is a legelszántabbak a jelenleg 24 és 39 év közöttiek, akik az első gépkocsi-vásárlók mintegy felét teszik ki. Eközben a tulajdonosok mintegy ötöde gondolkodik azon, hogy még egyet vesz a már meglévő autója mellé – írták az Indexnek megküldött közleményben.

Kapcsolódó

Elbúcsúzhatunk a megfizethető kisautóktól a brutális uniós klímaszigor miatt

Gigabírságokkal terelik jó útra az európai autógyártókat, de már a 2020-ra meghatározott kvóták se tarthatók.

Demeter Ákos, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének partnere azt mondta: az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak az alternatív mobilitási eszközök, mint amilyen az elektromos rollerek vagy például az autó-megosztás. Ez a trend azonban most megfordul. Szerinte a pandémia hatására egy új piac alakul ki a fizetőképes korosztály körében, amire a gyártóknak és a kereskedőknek is minél gyorsan kell reagálniuk. 

Kapcsolódó

Népszerűek a hibrid autók Európában

A nagy európai piacokon a legtöbbet a hálózatról nem tölthető hibrid autókból adnak el, ám a leggyorsabban a hálózatról tölthető gépkocsik piaca nő.

A válaszadók több  mint háromnegyede a járvány után is gyakrabban vezetne.

Az EY felmérése szerint csaknem kétharmad arányban csökkenhet azok száma, akik tömegközlekedéssel mennek majd munkába. 

A gépkocsival nem rendelkező, de autóvásárlást tervező emberek több mint kétharmada benzines vagy dízel járművet választana, kevesebb, mint negyedük venne hibridet, és csak néhány százalék döntene a tisztán elektromos meghajtású járgány mellett.