Már most nyilatkozzunk az adókedvezményekről, több pénz maradhat a zsebünkben

2021.01.17. 09:45

Célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik a munkavállalóknak járó adókedvezményeket –mondta az MTI-nek Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hozzátette:

Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek.

Ha valaki lekési a januári bérszámfejtési, illetve nyilatkozatátadási határidőt, legkorábban már csak 2022-ben, az szja-bevallásban kérheti vissza a januári adókedvezmény összegét.

Ám így az adóhivatal által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, ki kell egészíteni, vagyis az időben leadott nyilatkozat nemcsak magasabb januári nettó bért, hanem kevesebb adminisztrációt is jelent.

A kormány több adókedvezményt biztosít a családoknak. Az első házasok kedvezménye 24 hónapon keresztül havi ötezer forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. A családi kedvezménnyel pedig az egy gyermeket nevelőknél tízezer, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként húszezer, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába.  • Bérelnék
  • Bankszámla