Még mindig keresettek a luxuslakások, több mint 3 millió forint is lehet egy négyzetméter

2021.01.18. 13:20

A felső kategóriás ingatlanokra továbbra is nagy a kereslet Budapesten, az árakat nem törte le a pandémia – írja a Világgazdaság. Kacsmarik Ágnes, a luxuslakáspiacon meghatározó Fine & Country Hungary ingatlanközvetítő vállalat értékesítési vezetője a lapnak elmondta, hogy a cég nem tapasztalja a kereslet csökkenését.

A kategória kínálatának felső szegmense tavaly átlendült a négyzetméterenkénti hárommillió forintos határon. Ehhez mindazonáltal a kínálat szűkössége is kellett, hiszen új építésű, minden szempontból felső kategóriás lakásokból nincs túlkínálat Budapesten.

A luxuskategóriára vágyók a budai oldalt preferálják, azon belül is az I., a II. és a XII. kerületet. A pesti oldalon pedig a történelmi Belváros a legértékesebb övezet.

A városközpontban lévő Szervita Square Building és az Emerald Residence után hamarosan a IX. kerület is felkerül a luxuslakás-kínálat térképére egy Duna-partra tervezett komplexummal. A cikk szerint a budai luxuslakáspiacon az elmúlt években fokozatosan váltották le, illetve szorították ki a külföldi befektetőket a döntően lakhatás, kisebb részben saját bérlakás-portfólió építése céljából vásárló magyarok.

Bérlet céljára is egyre nagyobb arányban – ma már 60-70 százalékban – magyarok keresnek luxuslakást.

Az idei évtől visszavezetett kedvezményes lakásáfa felélénkítette a fejlesztői kedvet a luxuskategóriában is, anélkül ez a terület is lefékezett volna – írja a lap a piaci szakértőre hivatkozva.  • Tippek
  • Lakáshitel