13 milliárd forintra pályázhatnak a kutatók

2021.01.19. 12:52

A korábbinál kevesebb adminisztrációval, bürokratikus munkával nyerhető el támogatás az alapkutatási projektekhez: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kiírásán közel 13 milliárd forintra pályázhatnak a kutatók.

„Ahogyan arra a koronavírus-járvány is rámutatott, a felfedezések és új, korszerű megoldások által az egész ország, a teljes nemzetgazdaság erősödik. Az NKFIH által meghirdetett idei OTKA felhívás pályázói felülete már elérhető. A kiírást megemelt támogatás, könnyített adminisztráció, mindenki számára elérhető tudományos eredmények jellemzik, a kutatók összesen 12,9 milliárd forinthoz juthatnak hozzá” – idézi a hivatal honlapja Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesét.

Az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló OTKA pályázat öt alprogramja az előző évek kategóriáit követi:

  • a tudományos fokozatukat 5 éven belül megszerzett fiatalokat tudományos karrierjük korai szakaszában a Posztdoktori kiválósági program támogatja;
  • a Fiatal kutatói kiválósági program már a saját, önálló kutatási téma elindításához és az önálló kutatócsoport létrehozásához ad segítséget;
  • a tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok a több mint 30 éves múltra visszatekintő Kutatói témapályázat mintájára indított alprogramban igényelhetnek támogatást;
  • két további alprogram keretében pedig ismét lehetőség nyílik a magyar-osztrák és magyar-szlovén kutatói együttműködésben megvalósított projektek támogatására is.

Az előző OTKA felhívásra közel 1400 pályázat érkezett, közülük 340 nyertes projekt indulhatott el 2020-ban összesen 11,5 milliárd forint támogatással.

„A korábbiakhoz képest idén még rugalmasabb a támogatások felhasználása és a költségelszámolás, tovább csökkennek az adminisztratív terhek. Az újítások elsődleges célja, hogy a támogatott projektek kedvezményezettjei a lehető leghatékonyabban használhassák fel erőforrásaikat az eredmények eléréséhez” – közölte dr. Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese.

A közfinanszírozású projektekben kiemelt követelmény a színvonalas publikálás, hogy a kutatási eredmények a nemzetközi tudományos közösség és a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak. A nyertes kutatóknak feladata, hogy publikációikat a nyílt hozzáférés (Open Access) jegyében térítésmentesen elérhetővé tegyék, ennek költségei az eddigieknél jóval kedvezőbben számolhatók el.