Megéri pilótának menni, a varrónők viszont nagyon rosszul keresnek

2021.01.27. 10:41

Igaz, a koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a 2020-as évre, az

átlagkereset 4,7 százalékkal bruttó 486 696 forintra emelkedett

a fizetesek.hu adatai alapján.

Az elmúlt évhez képest csökkent a különbség a fővárosi és a legalacsonabb megyei átlagkereset között, mert amíg 2019-ben 142 ezer forint eltérés volt Budapest javára, 2020-ban már csak 89 500 forintról beszélhetünk.

A legjobb fizetéseket Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Heves, Fejér és Bács-Kiskun megyében adják, a legalacsonyabbakat pedig Csongrád, Békés, Nógrád, Tolna, Somogy és Baranya megyében.

Fontosnak tartjuk, hogy mind az álláskeresők, mind a munkaadók tisztában legyenek azzal, hogy egy-egy pozícióban milyen reális átlagkeresettel lehet számolni. Szerencsére azt látjuk, hogy egyre erősebb tendencia, hogy az álláshirdetésekben már a fizetések is transzparensen megjelennek

 – mondta Balogh-Mázi Mária, a fizetesek.hu oldal üzemeltetéséért felelős DreamJo.bs alapítója.

Ami a munkaköröket illeti, a legmagasabb fizetéseket a cégvezetésben dolgozók kapták 2020-is. Mögöttük az IT és a fejlesztés területén dolgozók, valamint a lízinges, a telekommunikációs és a menedzsmenti munkaköröket betöltők keresete következik.

Amennyiben eltekintünk a felső vezetői pozícióktól,

a legmagasabb fizetést a pilóták kapták, akiknek több mint 100 ezer forinttal nőtt a keresetük 2020-ban, és átlagban elérte az 1 170 770 forintot.

A második helyen az orvostanácsadók állnak 1 048 360 forintos átlagkeresettel, míg a harmadik helyen a vezetőfejlesztők 1 016 170 forinttal.

A legalacsonyabb bruttó fizetést a munkavállalóként dolgozó varrónők kapták, 196 700 forintot kerestek havonta,

de nincsenek sokkal jobb helyzetben az óvodai dajkák, portások, tanár-asszisztensek és a munkavállalóként dolgozó cipészek sem.

A fizetések terén a legnagyobb emelkedés a kék galléros állások esetében volt az elmúlt öt évben – bányászat, kohászat területén dolgozók, fafeldolgozó és gépipari munkások –, míg a nem kék galléros munkák esetében az adminisztráció, az egészségügy és a szociális ellátás területén dolgozóknak nőtt a legnagyobb mértékben a fizetésük. Ezzel szemben a lízing, a marketing és reklám, az oktatás, képzés, valamint a gyógyszeripar területein dolgozóknak emelkedett legkevésbé a fizetésük.