Katások: erre a határidőre figyelmeztet a NAV

2021.02.01. 17:59

A katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a 20KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – hívta fel a figyelmet az adóhivatal. A bevételi nyilatkozat tavaly óta az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is elkészíthető, így egyszerűbb, gyorsabb a kitöltés – közölte az adóhivatal a honlapján

Az ONYA-ban a katások jelentős része, mindössze három adat megadásával – időszak, hónapok száma és elért bevétel – online teljesítheti a tavalyi évről szóló elszámolást a február 25-ei határidőig.

A webes alkalmazás használatához nincs szükség külön segédprogramra, ugyanakkor a korábbi nyomtatványkitöltő – az ÁNYK – valamennyi funkcióját garantálja.

Kapcsolódó

Ha katás vállalkozó, január 1-től készüljön a szigorra

Számos változás lesz, mind a befizetendő adóterhek, mind az adminisztráció terén.

Az ügyintézés az ONYA-ban gyorsabb és egyszerűbb, mert az elektronikus azonosítás után az alkalmazás automatikusan betölti a NAV által ismert adatokat, ezért a felhasználónak már csak a tartalmi adatokat kell beírnia. Az ONYA-ban a saját ügyek intézése mellett meghatalmazottként is el lehet járni.

Az adóhivatal jelezte azt is: a szolgáltatást azok a katások is használhatják, akiknek például százalékos mértékű adót, társasági adót avagy késedelmi pótlékot kell bevallaniuk.   • Hírek
  • Lakáshitel