Már öt banknál elérhető a kedvezményes otthonfelújítási hitel

2021.02.03. 07:36

Február 1-től öt pénzintézetnél, az Erste Banknál, a Gránit Banknál, a K&H Banknál, az OTP Banknál és a Takarékbanknál is elérhető lesz a januárban indult otthonfelújítási program keretében az állami kamattámogatással segített, így maximum háromszázalékos kamatozású hitel − írta a Világgazdaság.

A Raiffeisen a lap kérdésére azt válaszolta, hogy néhány napon belül indul náluk is a program. Az UniCredit Bank tervei szerint február második felétől lehet igényelni a kölcsönt. Az MKB-nál pedig dolgoznak a hitel mielőbbi bevezetésén. A CIB a jelek szerint kimarad a programból.

Az Ersténél, a Takarékbanknál, a Gránitnál és a K&H-nál is dolgoznak azon, hogy digitálisan is könnyen igényelhessék az ügyfelek a hitelt.

A hitelbírálati idő a jelzáloghitelekhez idomul majd, az elszámolás alapján megkapott állami támogatás átvezetése és a tőketartozás csökkentése automatikus lesz. A bankok havonta hívhatják le a kedvezményes és a piaci kamat közötti kamattámogatást.

A kölcsön maximum tízéves futamidőre igényelhető, így a havi törlesztőrészlet 58 ezer forintra tehető,

a pénzintézetek eltérően határozzák meg az igényelhető minimális hitelösszeg és futamidő mértékét. Erről minden banknál kérhetnek az ügyfelek előzetes tájékoztatást telefonon, e-mailben és személyesen is.

Mivel az állam a kedvezményes hitel mellé utólag a számlákkal igazolt költségek felét, maximum hárommillió forintot támogatásként is elszámol, így a kölcsön igénylésekor a banki hitelbírálathoz szükséges jövedelemigazolások mellett a jogszabályban előírt, a támogatáshoz szükséges dokumentumokat is csatolni kell − hívta fel a figyelmet a Világgazdaság.