Évek múlva jöhetnek vissza a magasabb ingatlanárak

2021.02.04. 12:05

Az átoltottságnak csak lélektani szerepe lesz abban, hogy milyen hamar rendeződik az ingatlanpiac, de a koronavírus-járvány esetleges harmadik hulláma, illetve a hitelmoratórium vége negatív irányba is mozdíthatja az árak alakulását – vélekedett Gadanecz Zoltán ingatlanszakértő.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosát arról kérdeztük, mi várható az ingatlanpiacon azután, hogy januártól újabb kedvezményekkel lehet kalkulálni:

  • a 27 százalék helyett ismét 5 százalék áfát kell fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor, 
  • a csok segítségével vásárolt ingatlan után nem kell illetéket fizetni,
  • és maximalizálták a közjegyzői munkadíjakat.

A szakértő szerint az új otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások lendítettek a keresleten, ez nyárig szinte biztosan kitart majd, azt viszont nem tartja reálisnak, hogy néhány hónapon belül visszaálljanak az ingatlanárak a 2019 nyara előtti szintre.

A kormány által már hónapokkal ezelőtt bejelentett kedvezmények egyik hatása az volt, hogy 2020 novemberében és decemberében megtorpant az ingatlanpiac és tulajdonképpen azok is kivártak a vásárlással, akik ezeket igénybe sem tudták venni 

– mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy ez a kereslet most zúdult rá a piacra. A kedvezmények miatt a legtöbben inkább előszerződést kötöttek az utolsó negyedévben, így januárban került be a földhivatalba a végszerződés, innentől pedig az év elején életbe lépett szabályok érvényesek a tranzakcióra  – magyarázta. Árak tekintetében szerinte azt követően jöhet visszarendeződés, ha az egyetemeken újra lesz személyes oktatás és visszatérnek a diákok, valamint ha a turizmus újraindul. 

Növekvő tendenciára számítok, hiszen az ingatlan még mindig jó befektetés és kereslet is van, a visszafogottabb gazdasági mutatók mellett is. Ugyanakkor 2022-2023-ig is elhúzódhat, mire az ingatlanárak visszatérnek a 2019-es év elején tapasztalt szintre

– vélekedett az ingatlanos, rámutatva, hogy a sűrűn lakott területeken mérséklődtek leginkább az árak, egy 34 millió forint értékű panelt akár 28 millió forintért is meg lehetett venni, azóta viszont ez a helyzet is konszolidálódott. A visszakapaszkodó árakat most már csak  két tényező befolyásolhatja negatív irányban: ha a járványnak lesz egy harmadik hulláma, illetve ha a hitelmoratórium végén sokaknak el kell adniuk az ingatlanjukat. 

Nyár végéig van érvényben a hitelmoratórium, ekkor fog kiderülni, mennyien maradtak fizetőképesek és mennyien nem 

– mutatott rá  Gadanecz Zoltán , aki szerint  az emberek mostanra már alkalmazkodtak a maszkviseléshez és a higiéniás előírásokhoz, tehát ez nem gátolja meg őket a keresésben és az értékesítésben sem.