Jókora tételt csoportosít át a költségvetésben a kormány

2021.02.10. 07:18

Beruházásvédelmi Alapot hozott létre 155,715 milliárd forintos kerettel a 2021-es költségvetésben a kormány – írta a Portfolio a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján. Az azonnali hatállyal a Gazdaságvédelmi Alapon belül felállított új alaphoz a pénzt a büdzsén belüli átcsoportosításokkal, szintén azonnali hatállyal teremtik elő, több minisztériumtól és más fejezetgazdától vonva el forrásokat. 

Az autó- és motorsport támogatása jogcímről 20,4 milliárd, az egyházi működési és fejlesztési támogatások sorról 29 milliárdot, a kulturális értékőrző beruházásoktól szintén 20 milliárdot tesz át a kormány az új alapba. A vasúti fejlesztésektől 15,6, míg a Miniszterelnökségtől 13, az EMMI-től a versenysport támogatása sorról 10, míg a kiemelt sportegyesületek támogatásától 9 milliárdot, az MLSZ-től pedig 3 milliárdot von el a kabinet. A fővárosi fejlesztésekre is kevesebb jut az átcsoportosítás miatt, mintegy 2,8 milliárd forinttal. Csökken a Bethlen Gábor Alap költségvetése is 6 milliárddal, míg a kulturális beruházásokra pántlikázott összeg 5 milliárddal lett kevesebb a kabinet döntése nyomán. 

Érdekesség, hogy az átcsoportosítások 40 milliárd forinttal hizlalják közben a Központi Maradványelszámolási Alapot.

A portál szerint elképzelhető, hogy csak a kiadási tételek újracsomagolásáról van szó, ha a későbbiekben az új alap terhére valósítja meg a kormány ezeket a kiadásokat, beruházásokat.