Az Európai Parlament rábólintott: jön a Helyreállítási Alap

2021.02.12. 20:45

Aláírták az Európai Parlamentben a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásáról intézkedő EU-rendeletet – írja az Infostart.

Az uniós intézmények vezetői péntek délelőtt, ünnepélyes keretek között aláírták az alap létrehozásáról és működtetéséről szóló jogszabályt.

A támogatásból Magyarország összesen 6,2 milliárd eurót kaphat majd, valamint 10 millió eurót kedvezményes kamatozású hitelként vehet fel. 

Az intézkedést még a tavalyi decemberi EU-csúcson hagyták jóvá, célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk mérséklése lesz.

A csomag közvetlen tagállami támogatásként tesz elérhetővé 672,5 milliárd eurónyi keretet, amiből 312,5 milliárd tagországoknak járó, vissza nem térítendő forrás lesz, a további 360 milliárd eurós rész pedig kedvezményes kamatozású hitelként kerül szétosztásra.

Az összeg folyósítására a tervek szerint 2021 nyarától 2023-ig kerül majd sor.

Idén az teljes keret 15 százalékát fogják felhasználni. Mindennek azonban még két előfeltétele is van: egyrészt a tagállamoknak el kell juttatniuk egy részletes tervezetet – úgynevezett nemzeti reformtervet – arról, hogy mire használnák fel a pénz.

Másrészt pedig az összes tagállamnak ratifikálnia kell az alapszerződés egy módosítását, amely szerint – a tagállami befizetések aránya elérheti a nemzeti új termék (GNI) 2 százalékát (jelenleg a megengedett küszöbszint 1,2 százalék). Erre azért van szükség, hogy a hitelek majdani visszafizetésekor a tagállami befizetés beleférjen a költségvetési szerződéses keretbe (a további hányad a mindenkori közös költségvetéshez történő, tagállami rendes hozzájárulás).

A nemzeti reformtervet a tagországok kétharmada már leadta, így még nyolc országtól várnak erre. Ezek kiértékelése, az érintett országokkal a konzultáció, majd mindennek az Európai Tanácsban való elfogadása a tervek szerint április–május folyamán zárulhat majd le.