Adósbesorolás: Magyarország helyzete stabil

2021.02.13. 09:42

Megerősítette a Fitch Rating és a Standard and Poor’s (S&P) Magyarország jelenlegi adósbesorolását – írja a HVG. Idén először értékelte a magyar gazdaságot a két nagy hitelminősítő.

A Fitch Ratings Magyaroszág adósbesorolását továbbra is a BBB kategóriába helyezte, míg a Standard and Poor’s BBB/a-2 csoportba sorolta az országot.

A Fitch értékelése szerint az osztályzat a magyar gazdaság erős alapját, illetve bankszektorát tükrözi, ezek ellensúlyozhatják a magas, de jó összetételű államadósságot, illetve a kormány unortodox lépéseit is. 

Az elemző cég 6,6 százalékos visszaesést jósol. 

Ez bőven rosszabb, mint a múlt héten a kormány, az MNB és az Európai Bizottság által közzétett várakozás, ami az 5–5,5 százalék közötti sávban szóródik. Az idei évre viszont már 4,9, jövőre pedig 5,2 százalékos növekedést jósoltak. 

A Standard and Poor’s eközben 2020-ra 6,3 százalékos GDP-csökkenéssel számol, 2021-re pedig 4,6, jövőre 3,5 százalékos növekedéssel kalkulál.

Utoljára mindkét cég két évvel ezelőtt változtatott Magyarország besorolásán, akkor felminősítették az országot. 

Varga Mihály elégedett 

A két nagy hitelminősítő értékelése azt jelzi, hogy nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban – értékelte Varga Mihály pénzügyminiszter a döntéseket az MTI szerint.

A pénzügyminiszter szerint a Standard and Poor’s (S&P) és a Fitch jelentésükben elismerik a magyar válságkezelés hatékonyságát, a kedvező adósságszerkezetet és a megfelelő forrásbevonási lehetőségeket.