Több mint százmilliárdos tendert nyert egy magyar cég Indonéziában

2021.02.16. 17:10

Az eddigi legnagyobb magyar technológiai export valósul meg azzal, hogy a Roatex Zrt. – mint tendernyertes – 103 milliárd forintos beruházással kiépítheti és tíz éven át koncesszióban üzemeltetheti az indonéziai autópálya-díjbeszedő rendszert – közölte Jakartában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatóján, kedden. A miniszter az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy

mérföldkő Magyarország külgazdasági stratégiájában, hogy a világ negyedik legnépesebb országában magyar cég hajthat végre egy ilyen nagy értékű beruházást.

A Roatex által kiépítendő útdíjrendszer 2023-tól fog teljeskörűen üzemelni. Indonéziának jelenleg 2500 kilométer hosszú autópálya-rendszere van, de ezt a tervek szerint 4800 kilométerre növeli az ország.

A keleti nyitás mottójú magyar külgazdasági stratégiában – annak 11 évvel ezelőtti kezdete óta – mindig fontos volt Indonézia, és az együttműködés szempontjából nem mellékes, hogy a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy Magyarország tárgyal Indonéziával egy 50 millió dolláros, kötött hitelsegélyprogram létrehozásáról is, amelynek segítségével magyar társaságok meteorológiai és klímamegfigyelő rendszert fejlesztenének az országban.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter a tudósítás szerint elmondta, hogy tárgyalásukon két megállapodást írtak alá:

  • az egyik a diplomáciai kapacitásbővítésről szól,
  • a másik pedig egy 500 millió dolláros indonéz–magyar beruházási alap létrehozásáról, amelyből a majdani beruházásokat finanszíroznák, egyebek között a digitális és a közmű-infrastruktúra területén.

A két ország közötti kereskedelem tavaly 212 millió dollárt ért el (mai árfolyamon közel 63 milliárd forintot), ami több mint 13 százalékos növekedés a tavalyelőttihez képest.