17 ezer milliárdot szedne be idén a NAV

2021.02.18. 13:14
Varga Mihály sikertörténetként látja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal működését a szervezet 10. születésnapján. A NAV idén megint rekordot döntene, 17 ezer milliárd forintnyi adót tervez beszedni.

Tavaly 15 813 milliárd forint folyt be az adó- és vámhivatalhoz, ami mintegy 94 százaléka a kormány által még a járványhelyzet előtt tervezettnek. Idén 17 ezer milliárd forint beszedése a cél, erről az MTI tudósítása szerint Sors László, a Pénzügyminisztérium (PM) Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetéséért felelős államtitkára beszélt 2020-as online évértékelőjén csütörtökön Budapesten.

Elmondta, 2020-ban annak ellenére rekordot döntött az adó beszedésében a NAV, hogy a koronavírus miatt gazdasági visszaesés volt. A 2019-es rekordot 288 milliárdos plusszal szárnyalta túl a szervezet.

Az adóhivatal 10 éves születésnapjáról Varga Mihály emlékezett meg csütörtökön. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrséget 2011-ben vonták össze, így jött létre a NAV.

Az adópolitikai átalakulás jelképe – így nevezte a NAV 10 évvel ezelőtti létrejöttét csütörtöki Facebook-videójában a pénzügyminiszter. A jubileumot ünnepelve elmondta,

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felállításával a kormány újfajta adópolitikát is indított, melynek lényege szerinte a munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adókra áttenni a hangsúlyt.

Ennek nyomán tette például egykulcsossá, és vitte le 15 százalékos szintre a személyi jövedelemadót a kabinet, a társasági adó kulcsa 19 százalék volt, most 9 százalék, ami a legalacsonyabb az EU-ban.

Ugyanakkor ugyanennek az iránynak a mentén emelte 2012-ben 27 százalékra az áfát a magyar kormány, ami uniós csúcs.

A pénzügyminiszter a távirati iroda tájékoztatása szerint dicsérte továbbá, hogy 2010-ben csupán 12 milliárd forintnyi kedvezményben részesültek a gyermeket nevelők, idén viszont számításaik szerint a családoknál hagyott összeg elérheti a 380 milliárd forintot. Kiemelte az új lakások áfacsökkentését és a szociális hozzájárulási adó mérséklését, ami a munkáltatóknak kedvez, illetve az e-szja bevallását, melyet milliószámra készít el az embereknek a NAV, illetve az online számlázás lehetőségét, mely azt célozta, hogy papírmentessé váljon az adóhivatal.

A pénzügyminiszter kifejtette, hamarosan a NAV lesz az első teljesen papírmentes hivatal Magyarországon.