Uniós pénzből adja a tízmilliós hitelt a kormány a kisvállalkozásoknak

2021.02.22. 21:39

Megjelentek a pénteki Magyar Közlönyben a nemrég bejelentett, százmilliárd forintos keretösszegű Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramjának finanszírozásáról szóló jogszabályok. Ez alapján azonban nem állami kamattámogatású konstrukció lesz ez, hanem visszatérítendő európai uniós forrásból kialakított hiteltermék – szúrta ki a Portfolio

Kifejtik, hogy a 75/2021-es kormányrendelet és az 1067/2021-es kormányhatározat alapján a 272/2014-es kormányrendelet és az 1006/2016-s kormányrendelet mellékletét bővíti ki a kormány a 100 milliárd forintos keretösszeggel nyújtandó kölcsönnel. A táblázat alapján pedig megfigyelhető, hogy a kormány uniós pénzből teszi elérhetővé a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramját. 

Hozzáteszik azt is, hogy a forrás elosztását a Magyar Fejlesztési Bank fogja koordinálni, és a kölcsön az MFB Pontokon lesz elérhető, a programért pedig a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea a felelős, aki az MFB feletti tulajdonosi jogokat is gyakorolja.

A portál arról is ír, hogy tudomásuk és a friss jogszabályok melléklete alapján a GINOP-9.1.1.-21 lesz a 10 milliós céges gyorskölcsön mögötti EU-s program kódszáma, ami azt jelenti, hogy a koronavírus hatásainak mérséklésére szolgáló uniós „Áthidaló program” lesz az itthoni keret forrása. 

Ebből 55 milliárd eurós keretet osztanak szét Európa-szerte belőle 2021-2022-ben azért, hogy a már bejáratott 2014-2020-as ciklusbeli programok keretét megnövelve, zökkenőmentesen lehessen belőle pénzt osztani a tagállamokban a válság hatásainak enyhítésére.

Orbán Viktor miniszterelnök február elején a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján jelentette be, hogy új, tíz évre tízmillió forintig nullaszázalékos kamattal, hároméves türelmi idővel induló állami hitelkonstrukció érkezik a koronavírus miatt bajba jutott kkv-k megsegítésére.