Nőttek a beruházások az év végén

2021.03.01. 11:53

Miután a 2020 első három negyedévében csökkentek a beruházások, a negyedik negyedévben 2,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva 4,8 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A beruházások volumene 2020-ban 3,8 százalékkal mérséklődött a 2019-eshez képest.

A nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,8, ezen belül az építési beruházásoké 5,1, míg a gép- és berendezésberuházásoké 5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest. A beruházási tevékenység volumene 2,5, ezen belül a teljesítményérték csaknem hattizedét képviselő építési beruházásoké 1,8, a négytizedét kitevő gép- és berendezésberuházásoké 3,7 százalékkal emelkedett 2020 negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.

A nemzetgazdaság fejlesztéseinek csaknem negyedét megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye 24 százalékkal bővült, a feldolgozóipar viszont 5 százalékkal csökkent, a szállítás és raktározás pedig 9,7 százalékkal, míg a közigazgatás 21 százalékkal nőtt. Az egészségügyi szolgáltatásoknál 23 százalékkal nőttek a fejlesztések a járványhelyzet miatt, a művészet és szabadidő területén pedig 20 százalékkal emelkedett a teljesítményérték.

A kereskedelemben 3,1 százalékkal nőttek a beruházások, viszont a mezőgazdaság beruházásai jelentősen, 26 százalékkal visszaestek, igaz, az energiapiac még ennél is jobban, 28 százalékkal csökkent. Az információ és kommunikáció terén viszont 28 százalékkal nőttek a beruházások, ami részben szintén a koronavírus miatt alakult így.