Március 15-től megnézheti az adóbevallását

2021.03.01. 11:09

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az ötéves elévülési idő végéig – közölte az adóhivatal hétfőn az MTI-vel.  

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amit a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásai alapján állít össze a NAV. Kiemelték, hogy 

saját adóbevallási tervezetét március 15-től bárki megnézheti elektronikusan a NAV honlapjáról elérhető eSZJA-aloldalon.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója (Ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), adóazonosító jele és születési dátuma megadásával március 16-ig többféle módon kérheti a tervezet postázását. Sms-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon igényelhető, az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn. A tervezet postázása ezenfelül kérhető még a NAV honlapján elérhető webűrlapon, levélben, a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK), valamint telefonon a 1819-es hívószámon, vagy az előzetes regisztrációt igénylő ÜCC-vonalon, illetve személyesen az ügyfélszolgálatokon.  

Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól a bevallása elkészítéséhez, annak magánál kell tartania a munkáltatói, a kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásait – olvasható az adóhivatal közleményében.  • Tippek
  • Hírek