Capital Economics: a magyar gazdaság 5,5 százalékkal bővülhet idén

2021.03.02. 21:27

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics az eddig valószínűsített 5 százalék helyett 5,5 százalékos növekedést prognosztizál ez évben a magyar gazdaságban. Az elemzők szerint a nettó kereskedelmi egyenleg a magyar gazdaság növekedéséhez egy százalékpontot adott hozzá a tavalyi negyedik negyedévben. 

Az állóeszköz-beruházásokat vizsgálva Magyarország volt a kivétel a térségben.

A beruházási érték a tavalyi harmadik negyedévben még 13,7 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, a negyedik negyedévben már 1,2 százalékkal nőtt. 

Kapcsolódó

5,1 százalékkal csökkent a magyar GDP 2020-ban

Varga Mihály szerint Magyarország uniós szinten is eredményesen védekezett a járvány gazdasági hatásaival szemben.

A Moody's Investors Service minap bemutatott éves országjelentésében kifejtette: a „Baa3” szintű magyar államadós osztályzat felminősítési lehetőségére utaló pozitív kilátása azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolású szuverén adósokkal összehasonlítva erőteljes teljesítményt mutatott, és a cég várakozása szerint ez a továbbiakban is így lesz, jelentette az MTI londoni tudósítója. Jóllehet a robusztus gazdasági növekedés és az államadósság csökkenésének folyamata óhatatlanul megtorpant a koronavírus-válság miatt, a járvány azonban eddig csak korlátozott hatást gyakorolt a magyar adósprofilra, állt a Moody's értékelésében.

Kapcsolódó

Nőttek a beruházások az év végén

Az egész évet tekintve azonban így is nagy az elmaradás 2019-hez képest.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén 3 százalékkal, 2022-ben 5,1 százalékkal növekszik.

A magyar hazai össztermék 2022-ben éri el a koronavírus-járvány előtti szintet.