Bernát, Felícia
EUR 384,32 Ft
USD 363,69 Ft
7 °C
31 °C

Felszállna egy repülőre, amelynek ismeretlen az úti célja?

GettyImages-1231228233
2021.03.03. 20:15
Az ausztrálok március 4-től három olyan járatra is megválthatják a jegyüket, melyeknek (az utasok előtt) ismeretlen az úti célja. A múltbeli tapasztalatokból kiindulva a Qantas akciója sikerre van ítélve.

Emlékeznek még a Qantas légitársaságra az Esőember című filmből? Az autista zsenit alakító Dustin Hoffman dühkitörése nyomán egyetlen Los Angelesbe tartó repülőgépre sem hajlandó felszállni, hisz a statisztikák szerint az amerikai légtársaságok mindegyikének zuhant már le gépe. Nincs olyan társaság, amelyiknek nem zuhant még le járata, Raymond – magyarázza emelt hangon a férfi bátyját alakító Tom Cruise, ám a válasz postafordultával érkezik: de van, a Qantas. (Az állítás úgy helyes, hogy a légitársaságnak nem volt halálos kimenetelű balesete.)

Az elsőként megalapított ausztrál légitársaságot, miképp sorstársait, alaposan megtépázta a koronavírus-válság, tavaly márciusban az összes külföldi járatát felfüggesztette, míg a belföldi utak 60 százalékát kellett törölnie. Az idő előrehaladtával első körben mintegy hatezer munkavállalójától köszönt el a cég, majd 2020 végén újabb kétezertől. (Ausztráliában kedden egyetlen új koronavírus-esetet sem jelentettek, a SARS-CoV-2 felbukkanása óta 28 986 fertőzöttet regisztráltak, 909-en haltak meg a vírusfertőzés miatt.)

A vállalat küzd az életben maradásért, s mivel a külföldi utazás továbbra sem engedélyezett, mentő ötletként kitalálta, hogy helyben kéne népszerűsíteni a repülőútjait. A PR-fogásról a CNN írt cikket.

A Qantasnál március 4-től lehet foglalni jegyeket három járatra, melyek Brisbane-ből, Sydney-ből és Melbourne-ből indulnak március 27-én, április 18-án és május 1-jén. Az érdeklődőket már reggel 7-től várják a lounge-ban.

A Boing 737-esek 120-120 utassal a fedélzeten szállnak majd fel, ám hogy hova tartanak, azt még az akkor sem fogják tudni a kalandra éhes utazók, amikor elrajtol a gépük.

Legfeljebb abból tudnak következtetni, ha kinéznek az ablakon, esetleg még abból, ha rápillantanak az előttük lévő ülés monitorjára, amelyen ott lesz az addig megtett repülési út, és az irány. A repülési út maximum 2 órás lesz.

Tippelni persze már előzetesen is ér – a Qantas portálján elhelyezett kedvcsinálókból. A Brisbane-ből induló járatra például azokat várják, akik odavannak a „vidéki vendégszeretetért”, az egyedi ételekért és borokért, és a természetért. A sydney-i gépre olyanoknak érdemes jegyet váltani, akik szeretik a trópusi környezetet és a tengerparti homokban elköltött ebédet. A melbourne-i útra pedig azok fizessenek be, akik nem csupán gourmet-k, de az őstermelői piacok iránt is aktívan érdeklődnek.

A járatok turistaosztályára 737 ausztrál dollárba (577 amerikai dollár) kerül egy jegy, aki exkluzív szolgáltatásokra vágyik, ennek a dupláját kell leszurkolnia.

A Qantas nem először kínál titokzatos utakat (mystery flights): már 1990-ben is adtak el jegyeket olyan járatokra, melyekről az utasok nem tudták, Ausztrália melyik pontjára viszi őket.

A hagyományhoz tavaly is visszanyúlt a társaság, akkor egy 7 órás túrára lehetett befizetni. A jegyek 10 perc alatt keltek el.

A Flights to nowhere égisze alatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről is indultak tavaly olyan járatok, melyekről a felszállás pillanatában még nem tudhatták az utasok, merre tartanak. Az Aeropark és a Liszt Ferenc reptér együttműködése révén a Smartwings légitársaság Boeing 737-800-asa a felszállás után a tervek szerint a Dunakanyart, a Balatont és a Bakonyt is útba ejtette, persze az időjárástól függően változhatott a mintegy 60 perces sétarepülés útvonala.

(Borítókép: A Qantas egyik gépe Sydneyben 2021. február 17-én. Fotó: Brendon Thorne / Bloomberg / Getty Images)

 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás