Mikor vehetem át a webáruház átvevőpontján a megrendelt árut?

shutterstock 1465756262
2021.03.09. 11:03 Módosítva: 2021.03.09. 11:43

A zárva tartásra kötelezett üzletek átvevőpontként sem működhetnek, házhoz vagy szabadon elérhető csomagpontra kell szállítaniuk a megrendelt termékeket – tájékoztatta az MTI-t az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György elmondta: a bezárásra kötelezett üzletek esetében nemcsak a belső terek nem működhetnek átvevőpontként, de az üzletek előtti területek és a kapcsolódó parkolók sem, semmilyen formában nem történhet személyes, közvetlen átvétel.

A házhozszállítási szolgáltatás korlátozás nélkül működhet, illetve automata csomagponton is átvehető a megrendelt termék, ha a csomagpont nem a bezárásra kötelezett üzletben van, hanem szabadon hozzáférhető helyen.

Az OKSZ előzetesen állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól abban a kérdésben, hogy a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet vonatkozó bekezdése alapján átadhatják-e a megrendelt árucikkeket a bezárásra kötelezett üzletek, ha webáruház átvevőpontjaként működnek.

Érdemes felidézni, hogy a hatályos rendelet szerint mely üzletek maradhatnak nyitva:

  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek,
  • a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusítók), ide nem értve a fő tevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzleteket,
  • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek,
  • a mezőgazdasági üzletek, ideértve a műtrágyát értékesítő üzleteket és a vágóhidat,
  • a kertészeti árudák, a faiskolák,
  • a piacok, a helyi termelői piacok,
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek,
  • az állatgyógyszertárak,
  • az üzemanyagtöltő állomások,
  • a nemzeti dohányboltok és
  • az újságosok.

A vendéglátóhelyek (éttermek) nem minősülnek üzletnek, ezért elvitelre alkalmas ételek kiadására vagy szállítására rövid időtartamra be lehet menni.

A fenti listában fel nem sorolt üzletek kötelesek zárva tartani.

Válaszában a Nemzeti Népegészségügyi Központ a következőket írta:

Jogértelmezési szempontból úgy vélem, ha olyan webes termékről van szó, amelynek az átvevőpontja a kormányrendelet rendelet 4. §-a alapján nyitva lehet, akkor a terméket a vásárló átveheti, egyébként nem. A szolgáltatásokat szabályozó 6. § (1) bekezdés 5. pontja alapján a házhozszállítási szolgáltatás működhet.

Végezetül tájékoztatom, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata értelmében a jogalkotásról szóló törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes, a fentiekben foglaltak ezért csupán tájékoztató jellegűek.

Az OKSZ vezetője szerint az NNK állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy csak az olyan áruházakban, üzletekben lehet az online megvásárolt termékeket személyesen átvenni, amelyek a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet szerint nyitva tarthatnak.

(Borítókép: Egy férfi átveszi csomagját egy csomagátvevő ponton. Fotó: Shutterstock)