Milliárdos tartozás miatt csődbe ment a cseh légitársaság

2021.03.10. 18:09

A prágai városi bíróság szerdán bejelentette, hogy a csődbe ment a CSA cseh légitársaság – írja az MTI. 

A csődeljárást a CSA vezetése kezdeményezte önmaga ellen a bíróságnál. A testület döntése alapján a cég felszámolását az észak-morvaországi Karvinában székelő Inskol társaság fogja lefolytatni

A nagy múltú légitársaság sorsáról végérvényesen a részvényesek júniusra tervezett közgyűlése fog dönteni – közölte a bíróság.

Határozatukból az is kiderül, hogy a CSA tartozása mintegy 1,8 milliárd koronára (24,5 milliárd forintra) rúg.  

A CSA már tavaly mintegy 300 alkalmazottjától volt kénytelen megválni. Februárban is írtunk róla, hogy a légitársaság egyre nagyobb bajban van és 430 újabb alkalmazott menesztéséről döntöttek. 

Akkor viszont még csak szerkezeti átalakításokról beszéltek és a menedzsment csődvédelmet is kért. Honlapjukon viszont nemrég azt írták, hogy mivel lejárt az állami hitelgarancia, ezért fizetésképtelenné váltak és csődöt kellett jelenteniük. 

A CSA 1923 októberében alakult meg, így világszerte az egyik legnagyobb múltú légitársaság.

Az egykori csehszlovák-cseh állami légitársaság 2018 óta a Smartwings diszkont légitársaságot is üzemeltető Jiri Simáne vállalkozó tulajdonában van.

A CSA tavaly 1,57 milliárd cseh korona (60 millió euró) veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett utazási korlátozások miatt.