Évi 3-6 milliárdos üzlet a felszámolás, megjelentek a Fideszhez köthető cégek

2021.03.11. 06:23

A felszámoló cégek majdnem negyede köthető a kormánypárthoz – számolt be róla az RTL Klub Híradója a Direkt36 cikke alapján.

Múlt héten hirdették ki azt a 90 vállalkozást, amelyek a jövőben az állam megbízásából felszámolhatják a tönkrement cégeket. Közülük 54 új szereplő, ennek fele pedig kormányközeli vállalkozókhoz, politikusokhoz köthető. A portálnak név nélkül nyilatkozó felszámolóbiztosok szerint az éves szinten 3-6 milliárdos üzlet a közeljövőben felpöröghet, mert sok cég mehet tönkre a koronavírus miatt.

Az egyik ilyen cég tulajdonosa állítólag Seszták Miklóshoz köthető, miközben a korábbi miniszter is részt vette a kiválasztási folyamatban, de nyert Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnökének tulajdonában levő cég is. Ugyanígy Tasnádi László – korábbi belügyi államtitkár – cége szintén végezhet felszámolásokat a jövőben, és állítólag Mészáros Lőrinchez köthető cégek is nyertek. 

A Direkt36 újságírója az RTL Klubnak azt mondta, hogy a banki hitelmoratórium után indulhat meg egy felszámolási hullám, közben az MSZP szerint megint a Fidesz-közeli vállalkozókat hozzák helyzetbe. Szakács László, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy mint a nyomor vámszedőinek, a FIdesz újra lehetőséget ad a haverjainak ahhoz, hogy újraosszák a piacot. 

A híradó megkereste a kormányt azzal kapcsolatban, hogy nem merülhet-e fel összeférhetetlenség, amire azt válaszolták, hogy 

az elbírálásnál nem a pályázó személye, hanem a pályázati anyag szakmaisága volt az elsődleges szempont.