A világon elsőként Kiskunhalason készült el egy újfajta geotermikus hőerőmű

2021.03.12. 07:46

Elkészült a világ első olyan zárt ciklusú, geotermikus hőtermelő erőműve, amelyet egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósítottak meg az MS Energy Solutions Kft. mérnökei Kiskunhalason − tájékoztatta az MTI-t Gáti Mátyás, a cég ügyvezetője.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 81,84 millió forinttal támogatott, fél megawatt teljesítményű minihőerőmű 20-30 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár területű üvegház fűtését tudja ellátni a következő években.

A négy év alatt kifejlesztett „WeHEAT” (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) típusú technológia a használaton kívüli mélyfúrások újrahasznosítását teszi lehetővé a rétegvíz kitermelése nélkül. Így egy geotermikus beruházás az átlagos másfél-két milliárd forintos költség mintegy tíz százalékából megvalósítható.

A nemzetközi piac már évtizedek óta próbálkozott hasonló rendszerekkel, eddig eredmény nélkül

− emelte ki az ügyvezető. A teljes egészében zöld, megújulóenergia-termelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert Magyarországon csaknem kilencezer fel nem számolt potenciális mély kút van, ezek egy része alkalmas a technológia befogadására, hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, a gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.