Meghaladja az ezermilliárd dollárt a kiberbűnözők által okozott károk összege

2021.03.17. 07:56

Tavaly ezermilliárd dollár fölé, a globális GDP több mint 1 százalékára emelkedett a kiberbűnözők által okozott károk összege – derül ki egy frissen készült kutatásból.

Egyedül az adathalász emaileken keresztül indított támadások száma 

667 százalékkal nőtt

2020-ban, ezek legtöbbször a járványhoz kapcsolódó témákkal igyekeztek csőbe húzni a gyanútlan felhasználókat. A hiányos informatikai védelemmel rendelkező cégek és az egyéni felhasználók mellett ráadásul kereszttűzbe kerültek a pandémiában jelentősen érintett egészségügyi intézmények, logisztikai szolgáltatók, állami szervek, és fokozódott a nyomás a pénzintézetek IT- rendszerein is.

Mivel a távoli munkavégzés várhatóan hosszabb távon is megmarad, ezért a vállalatok számára kulcsfontosságú a levelezőrendszerek és az online kommunikációs eszközök védelme – hívják fel a figyelmet a felmérés készítői. Az értékes céges információk egyre gyakrabban kerülnek felhőbe, így várhatóan élre törnek az ehhez kapcsolódó technológiák, köztük a kétlépcsős azonosítás. Mivel a szolgáltatóknak gyors és megbízható kommunikációs csatornákat kell működtetniük az ügyfeleik megtartása érdekében, 2021-ben jöhet el az igazi 5G-forradalom.

Becslések szerint minden 39. másodpercben találnak maguknak új célpontot a hackerek,

az egyre kifinomultabb módszerekkel pedig nehéz lépést tartani. A legnagyobb veszélynek a szűkösebb forrásokkal rendelkező kis- és középvállalkozások vannak kitéve, őket gyakran a munkatársakon, az egyéni felhasználókon keresztül károsítják meg.

Berényi Dániel, a kutatást megrendelő Generali szakértője szerint minden eddiginél komolyabb forrásokat kell fordítani a kibervédelemre, mind anyagi, mind HR-oldalról, ráadásul a vállalatok számára elemi érdek lesz a munkavállalók folyamatos és alapos oktatása, speciális tréningek szervezése.