Idén is elmaradhat a nyaralási szezon

000 1X179U
2021.03.19. 11:19

Az oltások lassú terítése és a fertőzési esetszám növekedése miatt az idei nyári turisztikai szezon is kimaradhat Európában, ami nagy csapást mérhet az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságokra – áll a Morgan Stanley előrejelzésében. A Portfólión ismertetett elemzés szerint a korlátozások fenntartása veszélybe sodorja a nyári turisztikai szezont, kiélezi az észak-déli ellentétet az Európai Unióban, és további monetáris lazításokhoz vezethet.

A tavalyi turisztikai idényt a vírus terjedését fékező szezonális időjárási dinamika kihasználásával sikerült ugyan részben megmenteni, idén azonban erre már nem lesz mód az új vírusmutánsok megjelenése miatt a pénzintézet tanulmánya szerint.

Az európai bruttó hazai termék több mint hat százalékát adja a turizmus, amely a dolgozók nyolc százalékát foglalkoztatja. A turizmustól erősen függő dél-európai országokban, mint Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország, ennél sokkal magasabb az arány. A 2020-ban az egyik leggyengébben teljesítő Spanyolország különösen nagy kockázatnak van kitéve – írja a Morgan Stanley.

(Borítókép: a velencei Lido 2020. szeptember 7-én. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)