Palkovics megosztotta, hogyan lesz egy forintból öt

2021.03.22. 17:53

Magyarország az idén minden eddiginél nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre, innovációra a költségvetésből – mondta Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter az NKFI-alap 2021. évi programstratégiájáról tartott online tájékoztatón hangsúlyozta: az idén több mint 182 milliárd forintra írnak ki kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatot, ami 25 százalékkal több a tavalyi összegnél.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kezelt NKFI-alapban három prioritást jelenítenek meg. A legnagyobb rész továbbra is a nemzeti kutatás területe lesz, emellett létrehoznak egy külön alaprészt az egészségügyi kutatásoknak, illetve egyet a védelmi kutatásokra. Ez utóbbiba nemcsak a hadsereggel kapcsolatos kutatások tartoznak, hanem a vírussal szembeniek is, írta a távirati iroda.

Kapcsolódó

Palkovics László: Megszoktam, hogy én viszem el a balhét

Az Orbán-kormány ügyeletes rosszfiúja nem fáradt bele a botrányokba, sőt szerinte jó célokat szolgál.

A miniszter jelezte: a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított összegek nemzetgazdasági és vállalati szinten jóval hatékonyabbak, mint más típusú beruházásoknál.

Példaként említette, hogy egy forint beruházás a kutatás-fejlesztésbe, innovációba öt forint megtérülést jelent.

Kapcsolódó

Nem sajnálják a pénzt a cégek kutatás-fejlesztésre

Magyarországon tavaly 702 milliárd forintot, a GDP 1,48 százalékát fordították kutatás-fejlesztésre.


A miniszter utalt arra, hogy Magyarország, hasonlóan a többi uniós tagállamhoz, olyan korszak előtt áll, amelyben a felsőoktatásra, oktatásra, kutatás-fejlesztésre soha nem látott összegeket fognak fordítani. Európai szinten a Horizont Europe kutatási program százmilliárd eurót jelent, ebből a programból Magyarország lakosságarányosan szeretné elhozni a nekünk jutó részt. Szeretnék, ha a magyar vállalatok, kutatóhelyek, egyetemek elnyernék ezen összeg 2 százalékát.