NAK: Ne legyen megtévesztő az élelmiszer elnevezése!

2021.03.26. 13:01 Módosítva: 2021.03.26. 13:01

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Tej Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet is azt kéri, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztő elnevezését – közölte a NAK a távirati irodával.

Az állattenyésztőket és feldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják azt az uniós javaslatot, hogy korlátoznák a trükközést az elnevezésekkel, és megtiltanák a tejet nem tartalmazó áruknál a tej, tejtermék megjelölés használatát. A kifogásolt kifejezések közé tartozik például a „joghurt stílusú”, a „sajtutánzat”, a „sajtszerű”, a „tejszínízű”, a „laktózmentes tejhelyettesítő” – írták.

A magyarországi szervezetek szorgalmazzák, hogy húsnak, kolbásznak, steaknek csak az állati eredetű termékeket lehessen nevezni.

Hozzátették, hogy a termelők felháborodva fogadják a növényi alapú tejtermékutánzatok jelöléseit. Ilyen többek között a különféle ízű „növényi tömb”, a „mylk”, a „vajas ízű margarin”, a „szójagurt”.

Kapcsolódó

Az EU szerint is eltér az élelmiszerek összetétele a tagállamokban

Az uniós vizsgálat alapján az összetétel eltér keleten és nyugaton, de az előzetes eredmények alapján silány multikajáról korai lenne beszélni. A gyakorlatot büntető rendelet viszont az EP elé kerülhet.

A NAK elfogadja, ha a fogyasztói igényekkel együtt emelkedik a húsmentes, tejmentes, vegetáriánus termékek aránya, ám elvárja a tisztességes, következetes marketingtevékenységet, amely mind a hús- és tejtermékek fogyasztóit, mind a termelőket, mind a hús- és tejipar munkáját tiszteletben tartja.