Megszólalt az ITM, a nyuszikkal idén minden rendben
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt, hagyományos húsvéti vizsgálat közel félszáz ellenőrzött termék közül minden csokoládényulat és kalácsot rendben talált. Ötféle sonka sótartalmát azonban sokallották a szakemberek.
Az ITM élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma minden évben ellenőrzi az ünnepi időszakok jellegzetes termékeit. A vizsgálat fő szempontjai, hogy az árucikkek teljesítik-e a magyar élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a címkéjükön feltüntetett összetétel megfelel-e a valóságnak. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszer-biztonsági vizsgálat, hanem a termékeken olvasható tájékoztatás helytállóságát kéri számon a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében.
Az idén megvizsgált tizenöt húsvéti csokifüles kivétel nélkül eleget tett a követelményeknek. Az élelmiszerkönyv előírása alapján a csokoládéban csak akkor lehet idegen, vagyis kakaóvajtól eltérő növényi zsiradék, ha mennyisége nem haladja meg az öt százalékot, és jelenlétét jelölik a címkén. Az eredmények alapján a termékek egyike sem volt kifogásolható ebből a szempontból, zsírtartalmuk általában sem tért el a csomagoláson szereplő tápértékjelöléstől.
A kalácsok laborvizsgálatakor a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét ellenőrizték. A megvizsgált tizenhatféle termékkel szemben nem merült fel kifogás.
A húsvéti asztalok kötelező tartozéka a jó minőségű, ízletes sonka. A laboratórium tizenhét nyers és főtt húsvéti sonka só- és nedvességtartalmát vizsgálta. Ezek közül ötféle termék sótartalma magasabb volt az előírtnál, ezek esetében megindultak a hatósági eljárások.
A túl sós sonkák gyártóit a hatóság arra kötelezi, hogy a termékeket csak az előírásoknak való megfelelés esetében forgalmazzák sonkaként
– fogalmazott Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A húsvéti laborvizsgálat eredményei termékcsoportonkénti bontásban a fogyasztóvédelmi portálon érhetők el.