Többet fizettünk a sonkáért, a csokinyúl ára is növekedett

2021.04.02. 08:35

A gyorspácolt sonkák kilónkénti ára 1500 forintnál kezdődik a boltok polcain. A hagyományosan érlelt sonka kilójának 2500 forint a belépő ára, míg a parasztsonka kilója 3000-3500 forinttól kezdődik – mondta el az ATV híradójának Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetsége ügyvezető titkára.

Hozzátette: közel két és fél kiló fogy főtt, füstölt húsáruból az ünnepi időszakban, ami összesen 7-8 ezer tonnányi mennyiséget jelent országosan. A legtöbb helyen átlagosan 10-15 százalékkal növekedett az ára az egy évvel ezelőtti árakhoz képest, a forgalom azonban elmarad a tavalyi időszakhoz képest. 

Egyértelműen a sonkából fogy a legtöbb a húsvét előtti időszakban, abból is a füstölt természetesen, de a csülök és a tarja is közkedvelt ilyenkor – mondta az Indexnek Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Hozzátette:

AZ ÜNNEPi fogyasztás NAGYJÁBÓL 15 MILLIÁRD FORINT KÖRÜLI FORGALMAT GENERÁL.

Intődy Gábor, az Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára azt közölte: a csokoládényulak ára is emelkedik, egyelőre csak kismértékben. Azonban ez fokozódhat az alapanyagok drágulása miatt – tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a vásárlók nyitottak az újdonságokra, így folyamatosan emelkedik azok száma, akik organikus, illetve bioédességeket vásárolnak.