Ferenc
10 °C
29 °C

Baldauf: Ha nincs szállodai újranyitás májusban, jöhet a tömeges csőd

2021.04.12. 09:37

Május elejére felkészülhetnek a kereskedelmi szálláshelyek, hogy a belföldi turizmus újraindulhasson. Eljutottunk az utolsó levegővételig, ami azt jelenti, hogy a járványügyi helyzethez és a lakosság védettségéhez igazított újranyitás nélkül már megfulladhatna az ágazat – mondta a Magyar Nemzetnek Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke. Handsúlyozta:

májustól ketyeg a bomba, ami végső soron tömeges csődöket is előidézhet a szektorban, különösen akkor, ha a nyári turizmust követően újabb járványhullám tarolja le az országot, és ősszel ismét be kellene zárni a szállodákat.

Kapcsolódó

Ilyen súlyos válságban még soha nem volt a hazai szállodaipar

Lesz olyan szálloda, amely már nem tud újra kinyitni.

Szerinte a járványhullámokban megroppant ágazatnak előnyére válhat, hogy európai viszonylatban is kiemelkedő gyorsasággal nő a lakosság átoltottsága. A külföldi turisták számára vonzóbb úti céllá válhat Magyarország a többi uniós államhoz képest. 

Baldauf úgy látja: a vidékkel összehangolt új stratégiával a belföldi vendégek aránya némiképp erősödhet majd a fővárosban, ehhez családbarát megoldások is szükségesek. Ez enyhíthetné azt, hogy a budapesti szállodák a külföldi turistákra építenek.

Kapcsolódó

Akár 900 milliárdot is veszíthettünk a tetszhalott vendéglátóiparon

Ennél már csak a várható krónikus munkaerőhiány nagyobb csapás a szektorra nézve.

Az alelnök jelezte: vidéken már jó ideje és most is jellemző, hogy feketén adják ki a szobákat. Hozzátette: az ország több pontján a magán-szobakiadók, vendégházak, panziók üzemeltetői kijátsszák a korlátozásokat:

Úgy bonyolítanak telt házas hétvégéket, hogy a szobákat a november óta meglévő vendégfogadási tilalom ellenére baráti társaságoknak adják ki, ám azt üzleti útként, például egy cég csapatépítő programjaként jegyzik be, ami a bezárás alatt is engedélyezett szolgáltatás.

Baldauf arról is beszélt, hogy fél éve nincs bevétele a szektornak, ennek ellenére vidéken csökkentett munkaidőben ugyan, de a korábbi munkaerő-állomány 65-70 százalékát az állami bértámogatás, a járulékkedvezmény segítségével a mai napig tartják a szállodások.

Hozzáfűzte: egy átlagos, 150 szobás hotel havonta körülbelül 20 millió forintnyi veszteséget termel a kiesett forgalmon felül.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy „a hűséges munkavállalók ráadásul hónapok óta a szervizdíjak, forgalomfüggő juttatások nélkül jellemzően mindössze havi nettó 130–150 ezer forintos fizetést visznek haza, ami már egyre kevésbé tartható több százezer érintettnek, főleg azokban a családokban, ahol mindkét szülő a turizmusban dolgozik”.