Így módosultak az otthonfelújítási hitel szabályai

2021.05.01. 11:39

Április 21-től bővült a támogatott otthonfelújítási hitelbe adóstársként bevonható személyek köre. Ez jó hír azon családok számára, amelyek felújítást terveznek, és a támogatott kölcsönt is igénybe szeretnék venni az otthonuk modernizálásához – írta a Bankmonitor.hu.

Kapcsolódó

Sokan érdeklődnek a lakásfelújítási hitelek iránt a bankoknál

Több pénzintézet is arról számolt be, hogy az otthonfelújítási támogatott kölcsönök iránt számottevő az érdeklődés.

Az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően a gyermeket nevelő szülők féláron újíthatják fel otthonukat, pontosabban a korszerűsítési munkálatok költségeinek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszakaphatnak utólag az államtól. Mivel a támogatás utólagos, valamilyen más forrásból a költségeket meg kell finanszírozniuk az igénylőknek.

Ha nincs elegendő saját megtakarítás, akkor ki lehet használni a támogatott felújítási hitelt is. Az igényelhető hitelösszeg maximum 6 millió forint, a futamidő pedig nem haladhatja meg a 10 évet. A kamat igen kedvező, a futamidő végéig fix 3 százalék. Sőt április 21-től a támogatott személyeken kívül más szereplő is bekerülhet a hitelügyletbe adóstársként.

A társigénylőnek a támogatott személy közeli hozzátartozójának kell lennie. Rajtuk kívül az igénylő élettársa is lehet adóstársává válhat akkor is, ha egyébként nem minősül támogatott személynek. 

Az adóstárs nem lehet másik otthonfelújítási hitel adósa. Vállalja, hogy a jövőben sem köt szerződést másik támogatott felújítási hitelre. 

Ezen kívül nem lehet adóstárs másik otthonfelújítási kölcsönben sem. Elfogadja, hogy személyes adatait ellenőrzés céljából a bank átadja a kormányhivatalnak és az Államkincstárnak.