Microsoft: a kibertámadások kétharmada adathalászat

2021.05.14. 08:06 Módosítva: 2021.05.14. 08:24

A kelet-közép-európai régióban a vállalkozások több mint kétharmada szembesült az elmúlt egy évben valamilyen biztonsági kihívással: az adathalászat és a zsarolóvírusok igen gyakoriak. Ennek ellenére, a cégek több mint fele nem rendelkezik átfogó biztonsági stratégiával; a többi között ezt tárta fel a Microsoft megbízásából tavaly ősszel elvégzett régiós felmérés. Magyarországon, hasonlóan a régió más országaihoz, a kis- és középvállalkozások még jelentős lemaradásban vannak, nincsenek tisztában az otthoni munkavégzésben rejlő kockázatokkal, és emiatt nincsenek annyira felkészülve azok kivédésére, mint a nagyvállalatok, írta a Napi.hu.

Kapcsolódó

Újabb kibertámadás érte a magyar kormányzati oldalakat

Legutóbb január 16-án volt erre példa.

A Microsoft adatai szerint a járvány alatti otthoni munkavégzés előtérbe kerülésével háttérbe szorultak a vírustámadások, és áthelyeződött a hangsúly a felhasználók munkahelyi és személyes azonosító adatait célba vevő adathalászatra.

A támadások több mint 70 százaléka tartozik ebbe a kategóriába jelenleg. 

A Microsoft megbízásából tavaly ősszel 1500 cseh, görög, lengyel, magyar, orosz és román vállalkozás és nagyvállalat vezetői körében elvégzett, a felhőbiztonságot érintő felmérés szerint a régiónk vállalkozásainak csak alig több mint a fele (56 százalék) tart egy lehetséges kibertámadástól, miközben világszerte a vállalatok 82 százaléka készül erre a közeljövőben. Míg régiós szinten csak a második, Magyarországon a legsúlyosabb veszélyforrás a munkavállalók alacsony tájékozottsága: a vezetők 55 százaléka ezt jelölte meg az első helyen. A 250-nél több embert foglalkoztató hazai nagyvállalatok körében ez az arány még ennél is magasabb, 62 százalék. Ennek ellenére az alkalmazottak felkészítését célzó kiberbiztonsági képzéseket Magyarországon csak a cégek 30 százalék tervez elindítani ebben az évben, ahogy a régiós átlag is mindössze 38 százalék.