ITM: reneszánszát éli a magyar védelmi ipar

2021.06.04. 08:06

Kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai cél, hogy Magyarország a közép-európai régió meghatározó védelmi ipari központjává váljon. Az ágazat megerősítése hozzájárul a gazdaság sikeres újraindításához, élénkíti az ipari-technikai fejlődést és a munkahelyteremtést, írta az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) az Indexnek megküldött közleményében. A gyártási és kutatás-fejlesztési kapacitások összehangolt kiépítése és korszerűsítése érdekében a kapcsolódó feladatokat ellátó, állami tulajdonban lévő vállalatok az iparfejlesztésért felelős miniszter szakmai irányítása alá kerülnek.

Kapcsolódó

A Lynx-gyár és az újjáéledő magyar hadiipar

A Trianon utáni tilalmat követő rövid felfutástól eltekintve nem volt még ekkora katonai gyárberuházás hazánkban az elmúlt 100 évben.

A vállalatok portfóliókezelését a közelmúltban létrehozott, állami tulajdonú Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. látja el, amelynek tulajdonosi jogát az innovációs és technológiai miniszter gyakorolja. Az egységes irányítás alá vont cégek közé tartoznak a kifejezetten védelmi ipari projektek megvalósítására létesített társaságok és a jól hasznosítható tudással, tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező, állami tulajdonban lévő vállalatok is. A nemzetközi gyakorlatban egyre jellemzőbb az innovatív technológiák kettős, katonai-civil felhasználása. Elsősorban a gyártói és kutatás-fejlesztési képességek bővítésében lehet szerepe az alaptevékenységként polgári célú feladatokkal foglalkozó Aeroplexnek, HungaroControlnak és Rába Holdingnak is, jelezték az ITM közleményében.

A tárca szerint „a komoly múltra visszatekintő magyar védelmi ipar reneszánszát éli”, 2018 óta mintegy 220 milliárd forint értékű hazai beruházásról született döntés.

A többi között jövő tavaszra elkészül, 2023-tól pedig termel a magyar állam és a német Rheinmetall közös beruházásában, Zalaegerszegen épülő harcjárműgyár.