Többet vagyunk hajlandóak fizetni a magyar termékért

2021.06.08. 20:36 Módosítva: 2021.06.08. 20:36

A vásárlók több mint egyharmada 10 százalékkal többet is hajlandó fizetni egy termékért, ha az Magyarországon készült, egy friss kutatás szerint. A fogyasztókat a hazai áruk kiválasztásában leginkább a védjegyek segítik. Ezek közül a Magyar Terméket tanúsító védjegyet nevezte meg a legtöbb megkérdezett a magyar eredetet mutató jelölések közül, derül ki az Indexnek megküldött közleményből.  

Kapcsolódó

Magyar termék is bekerült a világ legegészségesebb italai közé

A legjobb egészségmegőrzést támogató ital kategóriájában győzött.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: az InnoFood Marketing által végzett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezettek 84,2 százaléka említette az eredetmeghatározás segítőjeként a védjegyeket, míg például az ismert, magyaros hangzású márkanevet csak 32,8 százalékuk.

Az év elején készült, reprezentatív, online felmérés szerint a válaszadók 32,2 százaléka több magyar terméket vásárolt a járvány alatt, mint korábban.

Emellett pozitív új tendencia, hogy ez az arány a fiatal felnőttek, azaz a 18-29 évesek körében volt a legmagasabb, 43,8 százalékkal.

Két, tulajdonságaiban és árában megegyező termék közül a válaszadók 80,6 százaléka a magyart választja a külföldivel szemben. A megkérdezettek 25,8 százalékuk ugyanakkor arról számolt be, hogy nem tudja megkülönböztetni a boltokban a hazai és külföldi árut.