A nettó 260 ezer forint sem elég vonzó leszedni a fáról a gyümölcsöt

2021.06.09. 08:10

A munkaerőhiány ma már csaknem akkora gondot okoz a zöldség-gyümölcs termesztésben, mint az időjárási anomáliák. Nemhogy a képzettséget igénylő, de az idénymunkára is alig akad jelentkező az egész országban, ahogyan Európa-szerte sem, írta a novekedes.hu. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az elégtelen munkaerő-ellátottság közvetlenül és közvetve évi mintegy 50–80 milliárd forint kárt (termelésiérték-kiesést) okoz a zöldség-gyümölcs ágazatban.

Kapcsolódó

Akár harminc százalékkal is drágulhat a zöldség-gyümölcs

Áprilisban többször is elfagyott a termés.

Apáti Ferenc azt mondja: az esetek 80-90 százalékban betanított munkással kell beérniük a munkáltatóknak. Ám belőlük is hiány van, nem is a fizetések miatt, hanem mert ma már kevesen akarnak a szabad ég alatt dolgozni, ha fúj, ha esik, ha 35 fok van árnyékban. A fiatalok számára ez már nem vonzó. 

Az elnök jelezte: az idénymunkások napi bére az északkeleti országrészben 8 ezer forint körül van nettóban.

Ugyanakkor az ország középső és nyugati részein viszont napi 10–12 ezer forint alatt már senki sem megy napszámba, de inkább 12–15 ezer forint a jellemző, ami már 260 ezer forintos nettó keresetet jelent.

Hozzáfűzte: a betakarításnál, a metszésnél, illetve a növényalakítási munkáknál, valamint a termésritkításnál a munkafolyamatok 70-80, de egyes esetekben akár 90 százalékában sem lehet kiváltani az élő munkaerőt.  • Hírek
  • Hírek