Dolgozókra vadásznak a cégek

2021.06.13. 14:13 Módosítva: 2021.06.13. 14:13

Nőtt a felvételi hajlandóság a hazai munkáltatók körében – állapította meg egy felmérés. A cégek szerint az elmúlt évekhez képest idén a legnehezebb megtalálni a megfelelő képesítésű és kellő számú munkaerőt. Ez pedig a bérek növekedésével is járhat, írta az infostart.hu.

Kapcsolódó

Átlagosan 9 hónapig keresünk munkát, az állástalanok közel ötöde fiatal

Többen voltak munka nélkül márciusban, mint egy éve ugyanebben az időszakban, ugyanakkor a foglalkoztatottság nőtt. A szakminisztérium boldog.

A ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője azt mondja, hogy többéves csúcson van azoknak a vállalkozásoknak az aránya, melyek bővítik létszámukat. Fehér Tamás jelezte: 8 százalékos előrejelzés látszik, az előző két negyedévben ez három százalék volt. Szerinte ez elsősorban a vírus lecsengésének köszönhető. Ráadásul a nyugati országok még több munkafolyamatot telepítenek ide, azaz több munkaerőre van szükség. 

A munkavállaló-igényes területek közül kiemelkedik az étterem-vendéglátás, de átlag feletti a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, a pénzügy és az üzleti szolgáltatások területe is, valamint a gyártásé. Nem ilyen számottevő a vállalkozókedv az építőiparban, ennek szerinte az a magyarázata, hogy az építőipar eddig is működött.