Még nem jelölték ki, hol lehet magasabb a sugárzás Paks 2 körül

2021.06.13. 12:00 Módosítva: 2021.06.13. 12:01

Az Országos Atomenergia Hivatal negyedévvel, szeptember végéig kitolta a Paks 2 beruházás úgynevezett biztonsági övezetének kijelölési határidejét. A biztonsági övezet az a terület, amin belül az atomerőműhöz kapcsolódó létesítményeken kívül más nem építhető, mondta a Népszava megkeresésére Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

E körön belül az atomreaktorok normál üzeme közben is magasabb lehet némiképpen a radioaktív sugárzás szintje az átlagosnál.

Kapcsolódó

Paksi bővítés

A kormány 10 milliárd eurós orosz hitelből, az orosz állami Roszatom céggel akar felhőzni két újabb atomerőmű-blokkot Pakson. Egy helyen minden, amit tudni kell a titkolózással, félre- és mellébeszéléssel teli, rengeteget kritizált projektről.

A szabályok szerint a távolság legalább 500 méter. A környezetvédelmi szakértő felhívta a figyelmet, hogy az első paksi atomblokk átadásakor, a 80-as évek elején a távolság még 3 kilométert tett ki. Ezt 2011-ben csökkentettek „legalább” fél kilométerre.

A lap szerint a döntéshez ugyanakkor hozzájárulhatott, hogy Paks és a környező települések az elmúlt évtizedek során az erőmű felé terjeszkedtek, de már készülhettek Paks 2-re is. A tervezett blokkok falától ugyanis 3 kilométeren belül már mindenképp található néhány belterületi létesítmény. Az 500 méteres távolság lényegében az erőmű kerítéséhez illeszkedik, de a hatóság elvben ennél nagyobb távolságot is megszabhat.