Az agrárminiszter felülvizsgálná a formálódó uniós erdészeti stratégiát

2021.07.12. 19:17 Módosítva: 2021.07.12. 19:22

Magyarország is aláírta azt a levelet, amelyet Ausztria kezdeményezésére 11 európai uniós tagállam küldött Frans Timmermansnak az Európai Bizottsági alelnökének, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az Európai Unió készülő erdészeti stratégiájának tervezetét. Ezt az agrártárca közölte a távirati irodával.

Az agrárminiszter szerint az erdőgazdálkodás egész Európában a fenntartható gazdálkodás modelljeként szolgál, mivel egyszerre figyelembe veszi a fenntarthatóság társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontjait.

Nagy István úgy látja: helytelen és elfogadhatatlan megközelítés, ha a brüsszeli bürokraták ebből az egységből egyoldalúan csak a zöld szempontok érvényesítésére törekednek, mert nem lesz meg a társadalmi és gazdasági alap az egyébként szükséges környezet- és klímavédelmi intézkedések végrehajtásához.

Hozzáfűzte: nem lehet a gazdálkodók ellehetetlenítésével megvédeni az európai erdőket.

Kapcsolódó

Nagy István: Lökést adunk az élelmiszeriparnak

250 milliárd forint értékben indulnak élelmiszeripari pályázatok, és új munkahelyek várhatók a logisztikában. Nagyinterjú az agrárminiszterrel.

A miniszter jelezte: a kiszivárgott dokumentum szerint a bizottság az erdőkkel kapcsolatos eddigi alapelvek, az unió korábbi erdészeti stratégiáival szemben a fenntartható és többcélú erdőgazdálkodás feladatait kizárólag a biodiverzitás megőrzésére szűkítené le. Ezzel marginálissá tenné az erdők gazdasági és szociális funkcióit, veszélyeztetve az erdészeti ágazathoz kötődő munkahelyeket, és az ágazat által a körforgásos biogazdaságban vállalt szerep betöltését.

Nagy István arra utalt, hogy Magyarország azért csatlakozott az Ausztria által indított tiltakozó kezdeményezéshez, hogy megvédje az országban élő ötszázezer erdőtulajdonos és a mintegy 37 ezer erdőgazdálkodó érdekeit.