Hiába a késlekedés, idén 450 milliárdos felhasználással számol a kormány a helyreállítási tervből

2021.07.30. 11:54

Az idei költségvetésben 450 milliárd forintot terveznek felhasználni a helyreállítási és ellenállóképesség terv (HET) forrásaiból, a keret azonban felülről nyitott – nyilatkozta a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Portfoliónak.

Ágostházy Szabolcs megerősítette: a HET mellett az új operatív programokból is mintegy 450 milliárd forint körüli idei kifizetéssel számolnak, tehát ezermilliárd forinthoz közelítő előfinanszírozásról van szó, ha Brüsszelből idén nem érkezik folyósítás – számolt be az MTI.

Az Európai Bizottság múlt pénteken szeptember végéig tartó hosszabbítást javasolt a helyreállítási terv jóváhagyásáról szóló tárgyalásokra, és az államtitkár arra számít, hogy még idén ősszel megszületnek a megegyezések és megindul a programok uniós finanszírozása is.

A politikus elmondta:

június végén, július elején már valóban csak pár napra voltunk attól, hogy az Európai Bizottság lezárja a helyreállítási tervünk értékelését, és következő fázisként még júliusban megszülethetett volna a tanácsi jóváhagyó döntés is. Ezen a menetrenden alapvetően változtatott a gyermekvédelmi törvény elfogadása.

Az államtitkár szerint azonban a „gyermekvédelmi törvénynek” különálló ügynek kellene lennie a magyar helyreállítási tervtől, egyrészt mert nincs köze a tervezett fejlesztésekhez, másrészt a törvény nem érint uniós kompetenciát, nemzeti hatáskörökről van szó.

Közölte: a kormány abban érdekelt, hogy a lehető leggyorsabban lezárják az unióval folyó tárgyalásokat. Ugyanakkor belátták, hogy erre nem érdemes mindenáron várni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a nemzeti költségvetés finanszírozásával megindítják a helyreállítási programok megvalósítást, mert a pandémia okozta gazdasági és társadalmi nehézségeknek az orvoslását politikai viták nem lassíthatják.  • Hírek
  • Személyi kölcsön