Itt az újabb rekord: tovább drágul a benzin szerdától

2021.08.02. 11:12 Módosítva: 2021.08.02. 11:12
Szerdától kezdve további két forinttal, literenként 456 forintra nő a 95-ös benzin ára, ami újabb rekordot jelent – írja a holtankoljak.hu.

A gázolaj átlagára változatlan marad – közölték a portálon. Ezáltal 

  • a 95-ös benzin literenként 456 forintba.
  • a gázolaj pedig literenként 449 forintba fog kerülni.

A múlt héten 5 forinttal drágult a benzin, amivel már akkor is többéves csúcs dőlt meg.

Hetek óta történelmi csúcson az üzemanyagok ára

A benzináras kérdést – azaz hogy miért ilyen drága az üzemanyag ma Magyarországon – először is a keresleti és a kínálati oldalon történt változásokon keresztül érdemes megközelíteni – mondta még júliusban az Indexnek Pletser Tamás, az Erste olajpiaci elemzője.

  • Jelenleg a keresleti oldal a legfőbb mozgatórugója az áraknak: a világ nagy része a pandémia után éppen kikerülőben van a járványhelyzetből, viszonylag erős a keresletnövekedés – vége a home office-nak, egyre többen utaznak és így tovább –, tehát év végére a kereslet meg fogja közelíteni azt a szintet, amit a járvány előtt tapasztaltunk;
  • kínálati oldalt nézve, 2019-ben kereken 100 millió hordó volt az átlagos napi olajkitermelés, ami szakértők szerint az év végére 98-99 millió hordóra emelkedhet.

Tehát az árak fő hajtóereje jelenleg a kereslet. Emellett az árakra természetesen hatással van az olajárak alakulása és a forintárfolyam is. Előbbivel jelenleg „nincs nagyobb baj”, azonban a forint árfolyama jelentősen gyengébb, mint néhány évvel ezelőtt.