Jó üzletet csinált Hernádi Zsolt Mol-vezér családja Esztergomban

2021.08.17. 09:05

Hernádi Ádám esztergomi polgármester – aki Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának unokaöccse – egy döntésével elősegítette azt, hogy a család egyik érdekeltségét jóval nagyobb áron lehessen eladni – írja a 24.hu.

A portál szerint a polgármester előterjesztésére vontak belterületbe egy panorámás telket Esztergomban, amely Hernádi Zsolt másik unokaöccsének, Bacsa Györgynek a tulajdonában áll. Az érintett telek az egykori Gyopár kemping 22 ezer négyzetméteres területe, amelyet 2016-ban vásárolt meg a Fővárosi Önkormányzattól a BSP Ingatlanberuházó Kft.

Ez a cég elsősorban Bacsa György tulajdona, de Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője is rendelkezett tulajdonrésszel benne, ami azért érdekes, mert az ingatlan megvásárlásakor Esztergom városának elővásárlási joga volt a területre, de lemondott róla. Erről pedig az a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság döntött, amiben ott ült Sasvári is, mégsem merült fel az összeférhetetlenség.

2016-ban a telek vételára 71 millió forint volt.

2020 januárjában viszont Hernádi Ádám javaslatára belterületbe vonták, amivel az ingatlan értéke is jelentősen megnőtt.

Az átminősítésre ráadásul egy hónappal azelőtt került sor, hogy hatályba lépett az a törvénymódosítás, amelynek alapján a belterületbe vont ingatlanok után 90 százalékos büntetőilletéket kell fizetniük a tulajdonosoknak. Bacsáék cége így pont a határidő lejárta előtt megúszta ezt. 

A belterületbe vonásról zárt ülésen tárgyalt meg Esztergom képviselő-testülete, a 24.hu szerint a dokumentumok közt nem volt szakmai indoklás. Cserép János, a Szeretgom Egyesület önkormányzati képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta: 

titokban hoztak döntést a kemping területéről, még a zárt ülés feltételei sem álltak fenn.

Hozzátette, Hernádi Ádámnak súlyos politikai felelőssége van a történtek miatt, hiszen tudhatta, hogy a belterületbe vonással saját rokona érdekeltségének vagyona fog gyarapodni. Szakmai indokok hiányában szerint nyilvánvalóan az egyéni érdek vezérelte a döntést. 

A 24.hu az üggyel kapcsolatos kérdéseivel megkereste az esztergomi önkormányzatot is, de egyelőre nem kapott választ.