Pár éven belül akár hét dollármilliárdosa is lehet az országnak

2021.08.27. 11:35

Bár a járvány sújtotta 2020-as évben 100 milliárd forinttal csökkent Magyarország 100 leggazdagabb vállalkozójának összvagyona, ebben az évben akár több mint 15 százalékos növekedésnek örülhetnek majd – közölte prezentációjában Karagich István, a Blochamps Capital alapítója a cég Private Banking Hungary díjátadóján.

Adataik szerint az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében: a 100 millió forint feletti állományú privátbanki számlák például csaknem kétszer annyi pénzzel rendelkeznek, mint három éve – 2017 elején a hazai privátbankok 3860 milliárd forintot kezeltek, 2021 első fél évére ez az összeg 7000 milliárd forintra nőtt. Tavaly a koronavírus-járvány hozta gazdasági visszaesés miatt Magyarország 100 legvagyonosabb vállalkozójának összvagyona 4568 milliárd forintra csökkent az előző évi 4633 milliárdról, 2021-ben ismét jelentős növekedés figyelhető meg a cég elemzése szerint.

Töretlen a növekedési trend a magyar privátbanki piacon. A vírus csak pillanatnyi »üzemzavart« okozott, hosszabb távon azonban a piaci hatásai semmiképp sem negatívak, hiszen a piacok élénkek és komoly hozamot termelőek voltak, míg működési szempontból a vagyonkezelési szolgáltatások a digitális megoldásoknak köszönhetően demokratizálódnak

– közölte Karagich István. Prognózisuk szerint januárhoz képest 2022-re a teljes privátbanki kezelt vagyon közel kétezer milliárd forinttal, 8000 milliárdra nő, a leggazdagabb vállalkozók pénzügyi portfóliója pedig 4500-ról 6100 milliárd forint fölé bővül.

A Blochamps elemzése szerint jelenleg a privátbanki ügyfelek 8-9 százaléka rendelkezik a teljes hazai privátbanki vagyon 40 százaléka felett.

2025-re a pénzügyi tanácsadó cég előrejelzései alapján akár 7000 milliárdosa és 7 magyar dollármilliárdosa is lehet az országnak.

Amint az Karagich István prezentációjából is kiderült, ennek a növekedésnek nem csak nyertesei lesznek a szolgáltatói oldalon. „A pandémia alatt az iparág egésze új helyzetben találta magát, van olyan privátbanki üzletág, amelyben az elmúlt másfél év során a kezelt vagyon több mint 50 százalékkal nőtt, másutt pedig a személyesen kezdeményezett tranzakciók száma a felére csökkent. Ezekhez a radikális változásokhoz csak az lesz képes hónapról hónapra alkalmazkodni, aki folyamatosan nyomon követi a már meglévő és a potenciális ügyfelek egyes csoportjainak viselkedésváltozását” – véli a Blochamps alapítója.

A csütörtöki díjátadó győztesei:

  • Az Év Üzletágfejlesztője díj: MKB Private Banking, Takarékbank, Budapest Bank Money+
  • Egy Ügyfélre Jutó Legnagyobb Kezelt Vagyon Méret díja: MKB Private Banking
  • Private Banking Hungary Alapkezelői díj: Honics István (OTP Alapkezelő), Czifra Gábor (MKB-Pannónia Alapkezelő) és Juscsák György (J.P.Morgan)
  • Az Év Prémium Banki Szolgáltatója díj: 1. Raiffeisen Premium Banking, 2. Erste Premium Banking
  • Az Év Magyar Privátbanki Szolgáltatója díj: F.W. Raiffeisen