2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Bővült az ipari termelés, felpörgött a kiskereskedelem augusztusban

2021.10.06. 09:49

A kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett 2020 augusztusához viszonyítva, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A január–augusztusi forgalom értéke naptárhatástól megtisztított adatok alapján 2,4 százalékkal volt nagyobb a megelőző év első 8 hónapjához képest.

A kiskereskedelemhez hasonlóan az ipari termelés is bővült augusztusban éves alapon: volumene 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH adatai szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás júliushoz képest csökkent, 2,7 százalékkal.

Több feldolgozóipari szektor jól teljesített, ám a leginkább meghatározó szegmens, a járműgyártás teljesítménye csökkent.

Kapcsolódó

Ipari termelés: robusztus növekedés

A tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett a kibocsátás mértéke.

A visszaesést elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, az elektronikai, optikai termékek gyártásában, ugyanakkor az élelmiszer, az ital és a dohánytermékek gyártása emelkedett. A termelés az év első nyolc hónapjában 15,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.