Kétezer taxis tűnt el a járvány alatt a fővárosból

2021.10.13. 14:20

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint míg a járvány előtt hétezer taxis dolgozott Budapesten, ma már csak ötezren vannak. Az InfoRádiónak elmondta: rengetegen váltottak szakmát a nehezedő munkakörülmények miatt.

Kénytelenek voltak abbahagyni, nagyon sokan elmentek nyugdíjba, még többen kerestek más egyéb olyan munkát, ahol tudták kamatoztatni civil foglalkozásukat, vagy épp a tehergépjárműves vagy kamionos jogosítványukat, szaktudásukat

– közölte Metál Zoltán. Úgy véli: a turisták elmaradása miatt kevesebb autó is ki tudja szolgálni a fővárosi igényeket, csúcsidőben azonban gyakran szinte lehetetlen autóhoz jutni, de ennek nem a taxishiány, hanem a sok forgalmi torlódás az oka. Hozzátette, hogy már korábban jelezték, miszerint a felújítások és a sávlezárások miatt le fog bénulni a város közlekedése, de süket fülekre találtak.

A buszsofőrnek, fuvarozónak állt taxisok zöme eddig nem tért vissza a szakmába. Sokszor ugyanis családbarátabb időbeosztással akár a többszörösét is megkeresik korábbi bevételeiknek, ráadásul nem kell új autóra vagy lejáró taxisengedélyre sem költeni.

Metál Zoltán amondó, a fuvardíjak emelkedését nem bírná el a társadalom, de szerinte a járvány elmúltával és a gazdasági helyzet stabilizálódásával a taxis ágazatba is visszatérnek majd a munkavállalók.