Új csúcson a bitcoin, már a százezer dolláros álomhatárról beszélnek

2021.10.20. 21:35 Módosítva: 2021.10.20. 21:40

Az új rekord a szerdai naphoz fűződik, a bitcoin csaknem 67 ezer dollárig erősödött. Ezzel megdöntötte a korábbi, áprilisi csúcsot. A bitcoin csak októberben 50 százalékot ralizott, szeptember végén még 44 ezer dollár alatt jegyezték az árfolyamát, írta a cnn business.  

Számos befektető szerint még nagyobb nyereség szakítható le a kriptovaluta révén. Vannak olyan szakértők, aki szerint akár a százezres álomhatárt is ostromolhatja a legértékesebb kriptovaluta az év vége felé. Nem árt azonban megjegyezni: kockázatok könnyen keletkezhetnek, ami romba döntheti az árfolyamot, ezért a bitconra is igaz, nyugtával dicsérd, a befektetési napot. 

A kriptokereskedelem egyre szélesebb rétegek számára lesz elérhető, és a szakértők szerint hamarosan mindannyian kvázi akaratunkon kívül is részt fogunk venni a bitcoinbizniszben, írtuk meg korábban. 

A bitcoin és a mögötte lévő blokklánc-technológia eredetileg arra a filozófiára épülve jött létre, hogy a hálózathoz csatlakozó központi szereplők és engedélyeztetési modellek bármiféle külső befolyás nélkül, szabadon áramoltathassanak egymás közt kisebb-nagyobb összegeket. Ennek részeként vállalva a saját felelősségüket, köztük azt, hogy például adják a kereskedéshez a saját számítógépüket és maguk generálják a szükséges digitális kulcsokat

– mondta el az Indexnek Szabolcsi András, az Észtországban bejegyzett magyar tulajdonú fintechcég, a BlockBen IT igazgatója. A kriptovalutákra szakosodott vállalat munkatársa szerint mindez csupa olyan tevékenység, amellyel egy átlagos lakossági felhasználó sok esetben nem tud és nem is szeretne foglalkozni. 

Már van ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin

A Magyarország területének negyedét kitevő közép-amerikai állam szeptember 7-én az amerikai dollár mellett hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoin kriptovalutát. A salvadori bevezetés nem telt eseménytelenül: tüntetések, technológiai fennakadások és az árfolyam beesése követte a kriptopénz hivatalos valutaként történő elismerését.

Júniusban írt róla az Index, hogy Salvador elnöke, Nayib Bukele bejelentette, hivatalos fizetőeszközzé teszi a bitcoint. Szeptember 7-én lépett életbe a változás, a törvény szerint minden üzletnek el kell fogadnia a kriptovalutát, ahol csak lehetséges. 

EZ KÜLÖNÖSEN MERÉSZ LÉPÉS EGY OLYAN ORSZÁGBAN, AHOL A LAKOSSÁG HETVEN SZÁZALÉKÁNAK NINCS BANKSZÁMLÁJA ÉS BANKKÁRTYÁJA SEM.

A salvadori elnök azt reméli, hogy a bitcoin bevezetése segíti majd a többségében az Amerikai Egyesült Államokba kivándoroltak hazautalásait, melyek egyébként az ország GDP-jének több mint húsz százalékát, évi 4–6 milliárd dollárt tesznek ki.