Ketyeg az energiaár-bomba Szlovákiában

2021.10.20. 19:34 Módosítva: 2021.10.20. 19:35

Csehországban már elfogadták az energiaárak robbanásának következményeit enyhítő szabályozást: két hónapra eltörölték a gáz és a villanyáram áfatartalmát. Ugyanakkor Szlovákiában még mindig megy a huzavona, hogy kell-e beavatkozni avagy miként. Az SaS vezette gazdasági minisztérium már jelezte: nem számolnak az árakba való beavatkozással vagy az energiavállalatok terheinek enyhítésével, írta a korkep.sk.

Az energiaárak drasztikus emelkedése, illetve a Slovakia Energy egyik napról a másikra történő távozása miatt az energiaszolgáltatók súlyos problémával szembesültek. Több százezer újabb háztartást is el kell látniuk.

Nehéz az új ügyfeleknek is ugyanazokat az árakat garantálni, mint az eddigieknek; veszteség keletkezik, amit valakinek ki kell fizetnie. A gazdasági miniszter eddig két megoldást szorgalmazott, miből lehetne fékezni a lakossági energiaárak emelkedését Szlovákiában. Az egyik javaslat megszüntetné a villanyáram árába belekalkulált nukleáris hozzájárulást, persze csak átmenetileg. A másik pedig a környezetvédelmi alap pénzéhez nyúlna hozzá. A pénzügyi tárca ezzel nem ért egyet.

Szakértők szerint az ügyfeleknek arra kell számítaniuk, hogy jövőre jelentősen emelkednek az árak.