Unortodox lépéssel stabilizálnák a hazai takarmányellátást

2021.10.20. 15:09 Módosítva: 2021.10.20. 15:11
Az építőanyagok után kész a takarmányoknál is az előzetes exportregisztrációs kötelezettség bevezetésére a kormány.

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél, a kormány pedig kész bevezetni azt – közölte az Agrárminisztérium közleménye szerint Nagy István tárcavezető. Úgy fogalmazott, hogy a kialakult helyzet kezelése és a hazai állattartók takarmányozási igényeinek biztosítása érdekében a kormány kész bevezetni a takarmányozáshoz szükséges alapvető termények exportjának előzetes kiviteli regisztrációját előíró szabályozást. 

Az elmúlt hónapokban az Index is több cikkben részletezte, hogy milyen messzire nyúló hatásai vannak annak, hogy a magyarországi piaci helyzet elszakadt a globális gabonapiaci trendektől. Számos állattenyésztési ágazatban vezethet állománycsökkenéshez, illetve már rövid távon is az élelmiszerek fogyasztói áraiban megjelenő dráguláshoz. A legsúlyosabb helyzetben az európai piaci túlkínálat miatt nagyon nyomott felvásárlási árakkal szembenézni kénytelen sertéságazat van. 

A közlemény szerint a kukoricabetakarítás előrehaladtával egyértelműen látható, hogy a termés kisebb lesz a vártnál a nyári súlyos aszály miatt. Ugyanakkor a miniszter szerint a jelentős terméskiesés és a feszített piaci helyzet ellenére a hazai igények kielégítésére elegendő takarmánykukoricával rendelkezik Magyarország, azonban már most látszik, hogy exportra a szokásosnál kevesebb jut. Nagy István azt külön kiemelte, hogy a környező országokban, az Európai Unióban és világszinten is kedvező kukorica terméseredmények várhatók, ezért a kieső termésmennyiség pótlására van lehetőség. 

A tárcavezető kitért arra is, hogy az előkészítő munka alapján

a regisztrációs kötelezettség egyik feltétele az EKÁER rendszer mielőbbi bevezetése lehet az érintett termékkörre.

Az állattartók támogatási eszközökkel széleskörű segítséget kapnak a kormányzattól, de ez önmagában nem oldja meg a kihívásokat teljeskörűen. Ezért újabb eszközök alkalmazására is szükség van a piaci helyzet normalizálása érdekében – hangsúlyozta a miniszter.